ANA SAYFAGÜNCELOkullarda Covid-19 önlemleri

Okullarda Covid-19 önlemleri

YAYIN TARİHİ

Okullar açıldı ve kaygılarımız arttı. Acaba çocuklar okullarda hijyen kurallarına uyuyor mu? Uzmanlar Covid-19 aşılama süreci devam ederken, çocuklara maske, hijyen ve mesafe kurallarının doğru anlatılması ve öğretilmesi gerektiğini belirtiyor…

Çocuklar okullu oldu, kaygılarımız arttı. Acaba maske, mesafe, hijyen kurallarını ne kadar biliyor ve uyguluyorlar? Uzmanlar aşı, doğru maske kullanımı, hijyen kurallarının üzerinde duruyor. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdunun uyarılarına bir bakalım…

Aşılar tamamlanmalı!

Okulda çocuğu olan velilerin ve ev halkının mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından önerildiği şekilde aşılarını tamamlamaları gerekiyor. Kronik rahatsızlıkdan dolayı e-nabız’da aşı tanımlanan 12 yaş üstü çocukların ve diğer aşı tanımlanan tüm çocukların 2 doz aşılarını eksiksiz olmasını öneririz. Okulların açık kalabilmesi ancak aşıların tamamlanması durumunda mümkün olacak gibi gözüküyor.

Doğru maske kullanmak gerek

Okullarda doğru maske kullanımı oldukça önemli. Maskeye kirli ellerle dokunulmaması, maskenin değiştirilmeden ve değiştirildikten sonra ellerin dezenfekte edilmesi gerektiği çocuklara anlatılmalı. Çocuğun yanına en az 2-3 tane yedek maske verilmeli; yemekten sonra maskesini değiştirmesi ve ellerini dezenfekte etmesi öğretilmeli.

Sosyal mesafeye dikkat!

Okulda özellikle sosyal mesafenin önemine dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle kantin, teneffüs, yemekhane gibi kalabalık alanlarda sosyal mesafeye uyulmalı. Arkadaşlarla her türlü temastan (el ele gezmek, el şakaları yapmak vs.) kaçınılması gerektiği çocuğa anlatılmalı.

Ufak yaştaki çocuklara sevdiği karakterlerden maske alınabilir

Özellikle küçük çocukların maske takma alışkanlıklarını geliştirebilmeleri için sevdiği karakterlerde maske takmalarını sağlayabilirsiniz. Hazır çizgi film karakterli maskelerin yanı sıra sevdiği karakterlerden maske de dikilebilir veya satın alınabilir. Ancak maskelerin koruyucu özelliği olması önemli. En az 2 kat, çocuğun yüzüne uygun pamuklu terletmeyecek kumaş seçilmeli.

Ortak kullanılan alanlara temas edildikten sonra ellerin maskeye, yüze, ağız ve burna değdirilmemesi ve mutlaka yıkanması gerekir. Kapı kolu, lavabo, merdiven korkuluğu gibi herkesin dokunduğu alanlarla temas edildikten sonra ellerin mutlaka dezenfekte edilmesi gerektiği çocuklara anlatılmalı. Özellikle daha küçük yaştaki çocuklara ellerin 20 saniye boyunca yıkanması gerektiği mutlaka öğretilmeli.

Maske, mesafe ve el hijyeni kuralına uydukları sürece her türlü virüs ve mikroptan korunabileceklerini çocuklarınıza anlatmalısınız.

Sınıfta kalem-silgi alışverişi yapmamalı

Küçük yaştaki çocukların dezenfektan kullanımı kontrol edilmeli ve çocuğa uygun dezenfektan miktarının ne kadar olduğu ve ellerin nasıl temizlenmesi gerektiği anlatılmalı. Sınıfta diğer arkadaşlarıyla silgi, kalem, kalemtıraş, kitap gibi ürünlerin paylaşılmaması gerektiğini anlatmalısınız. Açıkta satılan yiyecekleri tüketmemesi ve okullarda bulundurulmaması gerekiyor. Yiyecek ve içeceklerin bu süreçte paylaşılmaması gerektiği çocuklara öğretilmeli. Yiyecekler mümkünse evden götürülmeli. Yeme ve içme öncesi yine el temizliği sağlanmalı.

Yedek maske şart!

Sınıfın yanı sıra ortak lavabo kullanılırken de mutlaka maske takılması, klozet, klozet kapağı, sifon gibi alanların temasından sonra ellerin mutlaka yıkanması ve dezenfektan kullanılması gerektiği çocuklara öğretilmeli. Çocukların yanında mutlaka yedek maske ve dezenfektan bulunmalı. Yemek gibi maske kullanılmayan durumlarda hapşırırken veya öksürürken ağız bir kâğıt mendille kapatılmalı, kâğıt mendil yoksa el dirseği ile kapatılmalı. Öksüren, hapşıran, hasta gibi görünen kişilerden uzak durulmalı.

Okulda aniden gelişen bir rahatsızlık durumunda öğretmene bilgi verilmeli

Okul sırasında ateş, burun akıntısı, öksürük ve nefes darlığı gibi aniden gelişen bir rahatsızlık olması durumunda hızlıca öğretmene bilgi verilmesi gerekir. Maske, mesafe ve el hijyeni kuralına uydukları sürece her türlü virüs ve mikroptan korunabilecekleri anlatılmalı. Ellerin kesinlikle ağız, yüz, burun ve göze değdirilmemesi gerektiği açıklanmalı. Bu salgının er geç biteceği, bunu bir fobi haline getirmemeleri gerektiği, önlemlere uymalarının yeterli olduğu öğretmenler ve veliler tarafından anlatılmalı.

spot_imgspot_imgspot_img

SON YAZILAR

Dijital çağda çocuk olmak…

Ergenlik, ekranlar ve endişeler… Adolescence dizisi üzerinden dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkisine odaklandık. “Çocukların...

En güzel bayram…

Çocukların bayramı 23 Nisan yaklaşıyor. LC Waikiki, Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği, 23...

Minik kuşların öyküsü…

Ödüllü çizer Marianne Dubuc’ten okuma serüvenine yeni başlayan çocuklar için neşeli detaylarla dolu bir...

Neden mi ağlıyor?

Ah bir dili olsa da konuşsa! dediğinizi duyar gibiyiz… Onun da zamanı gelecek, derdini...

KAÇIRMAYIN

DİĞER YAZILAR...

The Land of Legends yenilikleriyle sezonu açtı…

Çocuklu tatil dendiğinde ilk akla gelen otellerden biri olan The Land of Legends, 2025...

Canım annem

Gratis, çocukların sanata olan ilgisini desteklemek amacıyla geleneksel hale getirdiği Çocuklar Arası Resim Yarışmasının...

Kardeş payı 5 yaşında

Bebelac Çocuk Devam Sütleri’nin, İhtiyaç Haritası iş birliğinde başlattığı "Bebelac Kardeş Payı" projesi 5....