Aslında başlık her şeyi özetliyor. Salgınların ne zaman nereden geleceğinin stresini yaşamak yerine çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmeye bakın. İyi beslensin, iyi uyusun. Ne kadar sağlam bir vücuda sahip olursa hastalıklara karşı o kadar dirençli olur…

Bu günlerde gözleriniz çocuğunuzun üzerinde değil mi? Hapşırdı mı, burnu mu aktı, ateşi mi var telaşındasınız… Ama hastalıklara bu kadar takılmak yerine size önerimiz miniğinizin hastalıklar karşısında bir duvar gibi güçlü durmasına uğraşmanız. Yani güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları için çalışmalısınız, bu da tabiî ki bebeklikten itibaren başlar. Ama her şeye rağmen yine hasta olabilir, olacaktır da, ama emin olun çok daha hafif atlatacaktır.
Unutmayın; çocuğunuzun sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için güçlü bir savunma sistemine sahip olması gerekiyor. Neler mi yapabilirsiniz… Yazımızı okuyun…
Her şey bebeklikte başlar
Henüz tam olarak gelişmemiş bağışıklık sistemleriyle bebekler her türlü salgında en büyük risk grubunda. Bu nedenle vücutlarının en önemli savunma mekanizması olan bağışıklık sistemlerinin bilinçli şekilde güçlendirilmesi çok önemli. Hastalıklara karşı tek mücadele silahı güçlü bir bağışıklık sistemi çünkü…
Bebeklerin güçlü bir savunma sisteminin olması için sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekir.
Vücudu koruyan kalkan
İmmün sistem denilen bağışıklık sistemi; bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan hastalık etkenlerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir. İnsan vücudu hastalıklara karşı bir savunma sistemi ile donatılmıştır. Bağışıklık sistemi hastalıklara yol açan sebepler tarafından uyarıldığında harekete geçer. Sistem, yabancı olarak algıladığı mikroorganizma ile karşılaşınca bundan kurtulmak için savaşmaya başlar.

Bağışıklık sistemi vücudun savunma sistemidir ve gelişimi anne karnında başlar. İlk aylarda bağışıklık sistemi zayıftır ve zamanla geçirilen enfeksiyonlar ile giderek olgunlaşarak, vücudu korumaya başlar. Annenin gebelikteki beslenmesi, geçirdiği enfeksiyonlar ve stresi bağışıklık sisteminin oluşmasında etkili olur. Bebek doğduktan sonra da çocuğun beslenmesi, yaşadığı ortamın fiziksel durumu, geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar ve aşılar ile bağışıklık sistemi gelişir.
Yeni doğan dönemi fizyolojik olarak bağışıklık sisteminin tam olgunlaşmadığı bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemde özellikle anne sütü ile beslenmeye özen gösterilmeli, hijyen kurallarına dikkat edilmeli, bebek enfeksiyon hastalığı geçirenlerden uzak tutulmalı ve rutin çocukluk çağı aşıları tamamlanmalıdır.
Anne sütü önemli
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için; anne sütüyle iyi ve dengeli beslenmek önemli… Tabii annenin sütü geliyorsa. Gelmiyorsa paniğe gerek yok… Doktorunuz size nasıl beslemeniz gerektiği ile ilgili bilgiyi verecektir. Bebeğiniz büyürken mümkün olduğu kadar rafine olmuş gıdalardan ve raf ömrü uzun gıda maddelerinden uzak kalınmalısınız.
Vitamin şart
Antioksidan olarak adlandırılan A, C, D, E vitaminlerinin, demir, çinko ve selenyumun yeterli miktarda alınmasına özen gösterilmelidir. A vitamini, sarı renkli ve koyu yeşil sebze, meyvelerden alınabilir. C vitamini hastalıklara karşı koruyucu vitaminlerin başında gelir ve çilek, kivi, kavun, portakal, mandalina gibi meyveler C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca zerdeçal, zencefil de C vitamini kaynaklarındandır. E vitamini ise; kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzelerde bulunmaktadır. D vitamini için gıdaların dışında güneş de önemli bir kaynaktır. Bu sebeple temiz hava ve güneşten de faydalanmayı ihmal etmeyin.
Çinko, bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. İlaçlar aracılığı ile çinko alınabileceği gibi et, nohut gibi gıdalar da önemli çinko kaynaklarındandır. Selenyum; dana-kuzu ciğeri, somon ve ton balıklarından alınabilir. Demir eksikliği bağışıklık sistemini en çok etkileyen nedenlerden biridir. Bu nedenle aralıklı olarak, demir eksikliğinin olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
Omega 3 faktörü
Bebeğin savunma sistemi dengesinin korunması için Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinden de faydalanılmalıdır. Omega 6; yağ kaynaklarının çoğundan alınabilirken; Omega 3 keten tohumu, ceviz ve balıktan karşılanabilir.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddia edilen bazı ilaçları almadan önce mutlaka uzman hekime danışmak gerekir. Aynı şekilde grip aşılarını uygulamadan önce de hekime danışmak oldukça önemlidir. Son yıllarda gündemde olan prebiotik ve probiotiklerin de savunma sistemindeki desteğinin unutulmaması gerekir.
Uyku düzeni şart
Bebeklerin ve çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesinde uyku çok önemlidir. Erişkinlere göre çocukların uyku gereksinimi daha fazladır. Yeterli uyumayan, dinlenmeyen çocukların hastalıklara daha kolay yakalandığı bilinen bir gerçektir.
BAĞIŞIKLI SİSTEMİNİ VE DENGESİNİ BOZAN BAZI DURUMLAR
*Yetersiz ve dengesiz beslenme *Çocukluk çağı aşılarının yapılmaması *Yetersiz uyku *Hijyen kurallarına uymama *Kalabalık ortam *Sağlıksız çevre koşulları, sigaralı ortam *Mutsuz ve huzursuz yaşam *Güvenliksiz ve sevgisiz aile ortamı
BESLENMESİNE DİKKAT!
*Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için A vitamininden güçlü bir antioksidan olan yumurta çok önemli.
*Yorgunluğu ortadan kaldırmak için C vitamini şart.
*Güne iyi bir başlangıç, iyi bir bağışıklık için kahvaltı olmazsa olmazımız.
*Mevsimine uygun taze sebze ve meyve günün 6 öğüne dağıtılmalı.
*Doğal şifa kaynağı bal enerji vermesinin dışında, soğuğa karşı, ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda doğal ilaç.
*Kış hastalıklarının en önemli doğal ilacı ‘su’.
*E vitamininin vücut çalışmasındaki en önemli görevi antioksidan özelliğidir. Bu nedenle çocuklarınıza okuldaki ara beslenmelerinde ceviz, fındık ve badem verin.
*Çinko eksikliği hastalık nedeni, bu nedenle et tüketimi önemli.