ANA SAYFAHAMİLEHamilelikte eklem ağrıları!

Hamilelikte eklem ağrıları!

YAYIN TARİHİ

Gebelikte bebeğin anne karnında büyümesi ve annenin kilo alması, vücudun ağırlık merkezinin öne kaymasına neden oluyor. Bu durum da belin düzleşmesi ile birlikte sırt, bel ve boyun bölgelerinde ağrıları beraberinde getiriyor. Hamilelikte bel ve boyun ağrısına karşı önerileri uzmanı anlatıyor.

Hamileliğin özellikle ileri aylarında vücudun ağırlaşması birçok ağrının da baş göstermesine neden olabiliyor. Hem bebek hem de anne kilo alırken vücutta doğal olarak bu duruma fiziksel tepkiler veriyor. Ayrıca gebelik hormonlarının etkisiyle beldeki güçlü bağlar gevşiyor ve disklere binen yük artıyor. Bu gibi sebeplerle gebelik sürecinde bel ağrısı yüksek oranda görülüyor ancak bunların çok düşük bir kısmı bel fıtığına neden oluyor. Memorial Bahçelievler ve Hizmet Hastaneleri Omurga Sağlığı Merkezi’nden Doç. Dr. Salim Şentürk, hamilelikte sırt, bel ve boyun ağrıları ile bel fıtığı hakkında bilgileri paylaşıyor…

Kilo alımı ve bebeğin gelişimi ile bel ve boyun problemleri artıyor

Hamilelik sürecinde annenin kilo alması ve bel biyomekaniğinin olumsuz etkilenmesi, bel fıtığı için bir risk faktörüdür. Özellikle 4-6. aylar arası kendini gösteren duruş bozuklukları, kilo alımı, bel eklemlerinde meydana gelen gevşeme, vücudun ağırlık merkezinin öne kayması ve rahmin ağırlaşması bel ağrılarının meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bel fıtığı olan hamilelerde ise bu süreçte yaşanan değişimler ve kilo alımı, mevcut fıtık keselerinde artışa neden olabilmektedir. Bu artış da bel bölgesinde ağrıya yol açabilmektedir.

Hamilelikte boyun ağrılarının sebebi ise gebelikte karnın şişmesi, annenin aldığı kilolarla vücudun öne doğru eğilmesi ve servikal lordoz adı verilen boynun fizyolojik duruşunun bozulmasıdır. Bu duruşun bozulmasını engellemeye çalışan kaslar ekstra efor harcayacak ve bu da anne adaylarımızın ağrı çekmesine sebep olacaktır.

Hamilelikte ameliyat en son seçenek

Bel fıtığı rahatsızlığı olan anne adaylarında hamilelikle başlayan vücut ağırlaşması ve bacakların daha çok yük kaldırması ağrıları artırır. Bel fıtığı hastası olan hamileler için bu süreçteki tedavilerden biri fizik tedavidir. Bunun dışında doktor kontrolünde kullanılacak ilaçlara da devam edilebilir. Acil durum teşkil etmeyen hastalarda bel fıtığı ameliyatı önerilmemektedir.

Bel ve boyun ağrıları olan hamileler bu önerilere kulak verin!..

1Ağır kaldırılmamalı, uzun süre ayakta kalınmamalıdır.

2Yüzme veya yürüyüş yapılmalıdır.

3Çok yükseğe uzanmaya çalışılmamalıdır.

4Ani hareketlerden uzak durulmalıdır.

5Topuklu ayakkabı yerine ortopedik tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir.

6Çok yumuşak olan koltuklar ve yataklar tercih edilmemelidir.

7Aşırı kilo alınmamalıdır.

8Doktor kontrolünde ilaç kullanımına devam edilebilir.

9Hafif fizik tedavi uygulamaları, sıcak uygulama ve masajlarla rahatlama sağlanabilir.

10Boyunluk kasları tembelleştireceğinden uzun süreli değil, sadece gebeliğin son dönemlerinde ve birkaç gün için tercih edilmelidir.

11Boynun eğik olduğu uzun süreli telefona bakma ya da farklı eylemlerden uzak durulmalıdır.

12İstirahat çoğu durumda şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır ancak mutlaka bir uzman doktorun görüşü alınmalıdır.

spot_imgspot_imgspot_img

SON YAZILAR

Dijital çağda çocuk olmak…

Ergenlik, ekranlar ve endişeler… Adolescence dizisi üzerinden dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkisine odaklandık. “Çocukların...

En güzel bayram…

Çocukların bayramı 23 Nisan yaklaşıyor. LC Waikiki, Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği, 23...

Minik kuşların öyküsü…

Ödüllü çizer Marianne Dubuc’ten okuma serüvenine yeni başlayan çocuklar için neşeli detaylarla dolu bir...

Neden mi ağlıyor?

Ah bir dili olsa da konuşsa! dediğinizi duyar gibiyiz… Onun da zamanı gelecek, derdini...

KAÇIRMAYIN

DİĞER YAZILAR...

Egzersizin önemi…

Günümüzde hareketsiz yaşam tarzı sağlığımız açısından en önemli tehlikelerden birini oluştururken, hamilelik döneminde hareketsizlikten...

Bu yazı diğer yarınız için!

Uzmanlara sorduk! Eşiniz bebek bakımı konusunda size nasıl yardımcı olabilir? Baba adayları bu yazı...

Bitmeyen sorular…

Doğum kadın yaşamının en önemli yaşam deneyimidir. Normal doğuma engel olacak bir problem yok...