Havalar soğudu diye karaları bağlamaya gerek yok. Siz ne kadar üşütüp hasta olmaması için her şeyi yapsanız da hastalanabilir. Ne yapmanız gerektiğini bildikten sonra korkmanıza gerek yok!

Soğuklarda hasta olmamak için öncelikle odaklanmanız gereken güçlü bir bağışıklık sistemi… Neyse ki, pandemi sürecinde her zamankinden daha fazla önem verdiğimiz bir konu bu. Ancak yine de sadece pandemiye odaklanarak kış hastalıklarını es geçmemek gerekiyor. Kış hastalıklarını tanımalı ve miniğinizin bedenini nasıl bu hastalıklara karşı dirençli tutmanız gerektiğini bilmelisiniz…
Bebeğinizin bu ilk kışı pandemi gölgesinde geçiyor. Üstelik ilk nezlesi, ilk soğuk algınlığı da kapıda olabilir. Ancak onun bağışıklık sistemini düzenli uykudan, kaliteli gıdalara ve temiz havaya kadar birçok noktaya dikkat ederek güçlendirebilirsiniz. Bu yöntem sizin için de geçerli!
Peki bu soğuklarda bebeğinizde neler olabilir?
NEZLE

Eğer bebeğinizin ateşi 38.3 derece ve daha yukarıdaysa, burnu akıyorsa, öksürüyorsa soğuk almış olabilir. Bol bol dinlensin, doktorunuz rahatça uykuya dalabilmesi için parasetamol içeren şuruplar verebilir. Doktorunuz size en iyi ilacı söyleyecektir. Parasetamol içeren şuruplar ateşini düşürür. Ancak bebeğiniz üç aylıktan küçükse, ateşi 39 derece ya da üstüyse ve hastalığı 5 günden uzun sürdüyse mutlaka doktora götürmelisiniz.
Bebeğinizin geçireceği hafif nezle veya grip bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak şu dönemde pandemi kaygılarımızı fazlasıyla arttırdı. Doktorunuz bir telefon uzağınızda olsun!
ÖKSÜRÜK
Eğer kuru öksürükse birkaç günde geçer. Eğer balgamlı öksürüyorsa biraz daha çok üşümüş demektir, o da geçer birkaç güne ama eğer geçmezse ve ateşi de çıkarsa, geceleri onu uyutmuyorsa doktoruna götürün. Rahat edeceği bir tedavi önerecektir.
GRİP
Ateş, burun akıntısı, halsizlik, bazen baş ağrısı… Bunların hepsi sizin de çok iyi bildiğiniz gibi grip belirtisi. Mutlaka doktora götürmelisiniz. İlacını verecektir.
Bazen en büyük ilaç sadece içten bir kucaklamadır. Miniğinizin huysuz olduğu hastalık döneminde şefkate ihtiyacı var. Ona bol bol sarılın, sevginizi gösterin.
BRONŞİT
Bronşit diğerlerine göre daha ciddi bir rahatsızlık. Mutlaka doktora götürmeniz gerekiyor. Bir yaşın üzerindeyse zencefilli ballı karışım içini rahatlatacaktır.
*********
Temiz hava
Biliyoruz dışarıya mümkün olduğunca çıkmamaya çalışıyoruz. Ancak bebeğinizin temiz hava soluması çok önemli. Sık sık evinizi havalandırın. Evinizin ısısı düşecek korkusuyla ihmal etmeyin. Çünkü oksijensiz ve havasız bir ortam tüm hastalıklara davetiye çıkarır. Bu noktada buhar makineleri de size oldukça yardımcı olacaktır.
Şu dönemde insanların az olduğu saatlerde park, bahçe gibi evinize çok yakın yürüme mesafesindeki yerlere de gerekli önlemlerinizi alıp gidebilirsiniz. Kış da olsa güneş ona D vitamini olarak geri dönecektir. Siz de biraz hava almış olursunuz. Maskenizi takmayı unutmayın!
Bazen hasta olmak iyidir!
Kışın miniklerimizin en çok atlatacağı rahatsızlıklar; nezle, öksürük, grip, bronşit gibi rahatsızlıklar. Ateşi 4-5 günden uzun sürmüyor, 38 derece üzerine çıkmıyorsa mücadele eden bir miniğiniz var. Her soğuk algınlığı çok ciddi bir hastalık anlamına gelmez. Bebeğinizin geçireceği hafif nezle veya grip bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak şu dönemde pandemi kaygılarımızı fazlasıyla arttırdı. Doktorunuz bir telefon uzağınızda olsun!
Kucaklaşmanın iyileştiren gücü!
Bazen en büyük ilaç sadece içten bir kucaklamadır. Miniğinizin huysuz olduğu hastalık döneminde şefkate ihtiyacı var. Ona bol bol sarılın, sevginizi gösterin. ‘Geçecek anneciğim, ben hep yanındayım’ gibi rahatlatan cümlelerle onu bol bol öpüp koklayın. Size de iyi gelecek!
Buhar makinesi rahatlatır
Buhar makinesinin en önemli faydalarından birisi burun tıkanıklığını giderici özelliği olmasıdır. Bu nedenle, küçüklerde burun tıkanıklıklarının yaşanmaması için tavsiye edilebilir. Özellikle de kış hastalıklarına karşı her an tetikte olmanız gereken bu dönemde elinizin altında mutlaka olmalı.