Emzirme, bebeğinizi beslemek için en doğal yol. Ücretsizdir, musluk her zaman doludur ve bebeğiniz için sayısız faydaları vardır. Onu dünyaya getirdiğiniz andan itibaren aranızdaki ‘mucize bağı’ sağlar. Tüm bu güzel etkilerine rağmen ilk başlarda biraz endişelenmeniz normaldir. Emin olun, ‘mememi alacak mı, sütüm gelecek mi, karnı doyuyor mu, sütüm yeterli mi’, gibi yüzlerce soru kafanızı kurcalayacak. Vazgeçmeyin. Başlamak ve keyifle devam etmek için önerilerimizi dikkate alın…
MEMENİZİ AĞZINA VERİRKEN…
1Öncelikle bir yastık sırtınız için, bir yastık da bebeğiniz için alın ve konforlu bir şekilde oturun. Bebeğinizin kafasını ve boynunu desteklemek için elinizi kullanın. Meme ucunuzu bulabilmesi için meme ucunuzu onun dudaklarına ve burnuna değdirerek yardımcı olun. Ağzını açtığı zaman onu göğsünüze doğru yaklaştırın.
2Emmeye başladığı anda meme çeperinizin büyük kısmını bebeğinizin ağzının altından itibaren görüyor olun. Alt dudağının, çenesine doğru kıvrılması gerekli.
3 Bebeğiniz memenizi emmeye başladığında ve meme ucunuzu ağzının içine çekip süt gelmeye başladığında küçük bir acı ve yanma hissedeceksiniz. İlk başlarda oldukça hızlı emmeye başlayacaktır. Sonra yavaş ve narin yutkunmalar duyacaksınız.
4Doydukları zaman bebeklerin çoğu artık meme emmeyi bırakır. Eğer onu memelerinizden uzaklaştırmanız gerekirse, yapmanız gereken tek şey, küçük parmağınızı ağzının kenarına koyarak uzaklaştırmak.
BİLMENİZ GEREKENLER
* Bebeğiniz meme emerken ‘klik’ sesi çıkarıyorsa o zaman memenizi güzelce ağzına alamamış demektir.
* Memelerinizin boyutunun emzirme kabiliyetinizle uzaktan yakından ilgisi yoktur.
* Bebeğiniz 6 haftalık olana kadar günde 6 ila 9 arasında emzirme öğününe ihtiyaç duyar.
* Bebeğinizi her emzirdiğinizde memelerinizi değiştirin. Böylelikle bebeğinizin hem çok lezzetli ve faydalı anne sütünden hem de sonrasında gelen sulu sütten faydalanmasını sağlarsınız.
* Sütünüzün yoğunluğu günden güne değişebilir ama bebeğiniz büyümesi için ona gerekli olanları her defasında bu sütün içinde bulur. Kıvamı ne olursa olsun.
* Yanınızda su bulundurun. Emzirmek sizin için terletici bir deneyim olacaktır. Bol bol su içmelisiniz.
* Sütünüzün kalitesi için dinlenmek ve sağlıklı beslenmek sizin için çok önemli.