Yeni doğmuş miniğinize bakmanın birçok inceliği var. Tabii ki en doğru yolu siz bulacaksınız. Ama biz de biraz yardımcı olmak istedik. İşte sizin için 7 pratik bakım tüyosu.
Yeni doğmuş bebeğinizin bakımıyla kolayca baş edebilmenin en ideal yolu, o doğmadan önce tüm detayları okuyup pratik etmektir. Doğumdan sonra hastaneden evinize fırlatılıp atılmış gibi hissedebilirsiniz. Ancak öyle bir durum yok, doktorunuz her an sizinle, istediğiniz saatte onu arayabilirsiniz. Ayrıca yalnız değilsiniz, anneniz, kayınvalideniz, arkadaşınız, en başta da eşiniz sizinle birlikte. Biliyoruz bugüne kadar birçok okuma yaptınız, belki kurslara bile katıldınız, hatta başkalarından nasihatler de aldınız. Önemli olan sizin içgüdüleriniz, okuduklarınız, öğrendikleriniz ve bizim de size bir takım önerilerimiz olacak. İyi ki doğurmuşsunuz, iyi ki anne olmuşsunuz. Yeni anneliğin keyfini çıkarın…

1 KUNDAKLAMA
Pamuklu bir kumaşla bebeğinizi kundaklarsanız kendisini daha da güvende hisseder. Eskiler bebekleri hep kundaklardı, sonrasında bu kundak yapma işi rafa kalktı ancak son yıllarda yine ara ara gündeme geldi, çünkü bu şekliyle bebekler kendilerini daha güvende hissederler. Bebeğinizin başını çok sıkmayın. Kollarını, ellerini hafifçe sarmalayın. Kendisini anne karnında gibi güvende hissederler.
KUNDAK NASIL YAPILIR?
1.Battaniyeyi güzelce serin.
2.Bebeğinizi battaniyenizin üzerine yatırın, omuzlarının yarısı açıkta bırakılsın.
3.Bedeni ve kolları battaniyenin altında kalacak şekilde onu sarmalayın.
4.Battaniyeye onu ne çok sıkı sarın ne de çok gevşek, orta kararda bir kundaklama olsun. Hafifçe sarmalamanız yeterli.
2 BEZ DEĞİŞTİRME
*Bebeğinizin altını her beslenmesinden sonra değiştirin.
*Bebeğinizi matına yatırın, altını açın, önce kuru mendille, sonra ıslak mendille silin ve ardından kurulayın.

Bebeğinizin altını önden arkaya doğru temizleyin. Arkadan öne doğru değil!
*Saf su ve pamuk içeren ıslak mendiller işinizi fazlasıyla kolaylaştırabilir. Kız bebeklerin vajinasının içini çok sert şekilde silmeyin, hafif hareketlerle önden arkaya doğru temizleyin.
*Altını, bezinin arasına elinizi sokarak kontrol edebilirsiniz.
*Bebeğinizin altını temizledikten sonra kurulamanız çok önemli. İyice kurulayın. Nemli olursa özellikle sıcak havalarda pişik yapabilir, nemli kalmamasına dikkat edin. Kuru olması en az temiz olması kadar önemli.
*Özellikle sıcak havalarda doğal pişik önleyici kremlerden mutlaka temin etmelisiniz.
*Bezin bebeğinizin bacaklarını çok sıkmamasına özen gösterin.
*Şimdi bebeğinizi giydirebilirsiniz.
3 YENİDOĞAN UYKUSUNU ANLAMAK
İlk haftada bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili bilmeniz gerekenler…
ÇOK UYUYOR İlk 6 hafta bebeğiniz uykuya doyamaz. Günde ortalama 16-18 saat uyurlar. Ama tabii neyse ki bu zaman içinde azalır.
TOK UYUTUN Bebeğiniz uykuya dalmadan önce onu besleyin ki acıkıp uykusundan uyanmasın. Mümkün olduğu kadar onu emzirmeye ya da formül mamayla besleniyorsa onunla beslemeye özen gösterin. Ama tabii toksa ona boşu boşuna mama vermeye ya da emzirmeye çalışmayın, bu sefer yediklerinin hepsini kusacaktır. Endişelenmeyin, kısa sürede yeme alışkanlığını kazanacaktır.
EN GÜZEL UYKU KENDİ YATAĞINDA Biliyoruz ondan bir an bile ayrılmak istemiyorsunuz ancak size Avrupa’da yapılan bir araştırmadan söz etmeliyiz. Yatakta bebek ölümleri! Biliyoruz kulağa hiç hoş gelmiyor ancak bu bir gerçek istatistik. O nedenle bebeğinizle aynı yatakta tüm gece boyunca yatmayın. Onu besleyin, emzirin, öpüp koklayın, hatta bir süre üçünüz birlikte yatın ama onu en sonunda kendi yatağına geri yatırın.

4 GİYİNME VAKTİ
Bebeğiniz sizin sandığınız kadar kırılgan değildir. Korkmayın, zaten nazik hareketlerle onu soyup giydireceğinize eminiz. Ancak bebeğinizi giydirirken oda sıcaklığının uygun olmasına dikkat edin. Ayrıca çok düğmeli, sıkı, bol zımbalı kıyafetlerden kaçının. Rahat, pamuklu giysileri tercih edin. Bebeğinizin el ve ayakları soğuksa paniklemeyin. Yeni doğan bebeklerin hepsinin el ve ayakları soğuk olur, bu konuda endişeniz olmasın. Sizin yapmanız gereken tek şey bulunduğu odanın sıcaklığını iyi ayarlamanız.
5 DOĞRU TUTUŞ
Kafasının arkasına elinizi destek olarak tutun. Kolunuzla da sırtına destek yapın. İskelet yapısı tam güçlenmediği için bedeninin kontrolünü iyi yapamaz o nedenle ona tam destek olun. Onu çok sıkmadan ama iyice kavrayarak tutun. Başı, ensesi, beli sizin kontrolünüzde olsun.
6 GAZINI ÇIKARMA
Her beslenmesinden sonra elinizle sırtını ovuşturun, hafif hafif pat pat sırtına vurun ki gazı çıksın. Gaz çıkarmadan yatağa yatarsa çok sancı çeker ve ağlar. Gece birden ağlamaya başlarsa yüksek ihtimal gaz sancısından, o nedenle hemen onu kaldırın ve gazını çıkarın. Gazını çıkarttıktan sonra nasıl da mışıl mışıl uyuduğunu göreceksiniz.
7 TEMİZLİK VAKTİ
Bebeğinizi her iki günde bir yıkayın, yaz aylarında her gün yıkayabilirsiniz. Bir gün yıkayıp ertesi gün ıslak pamukla silebilirsiniz. Pamuğu sık sık değiştirmeye özen gösterin. Bu temizlik onu rahatlatır, aynı zamanda uzun ve sakin bir uyku uyumasını sağlar. Kuru pamukla da kurulamayı ihmal etmeyin. Nemsiz olması çok önemli.

BİR DE SİZE UFAK AMA ÇOK ÖNEMLİ BİR HATIRLATMA… Bebeğinizi kucaklamanız ilk haftalarda çok önemli. Aranızdaki o güçlü bağın temelleri nasıl atılır. İşte birkaç önemli tüyo…
Kucaklaşma deyip geçmeyin. Bebeğinizin hem duygusal hem de fiziksel gelişiminde sizinle temas etmesinin önemi büyük. Siz onun her şeyisiniz. Onun güven ağacı sizsiniz! Sizin kokunuz, teniniz, gücünüz onun gelişiminde önemli bir yer tutar. Bebeğinizin rahat etmesi için neler gerekir? Onu nasıl rahat ettirirsiniz? İşte yanıtları…
Dokunmaktan çekinmeyinSadece bebeğinize değil eşinizle birbirinize de bol bol sarılın. Eşiniz de bebeğinize sarılsın onu bol bol kucaklasın. Bazen babalar bebeklerine zarar verecekleri endişesiyle sarılmaktan çekinirler. Eşinizi bu konuda yüreklendirin, onu rahat rahat sarıp sarmalasın. Bebeğinize sarılmanızın onun beyin gelişiminde de çok etkili olduğunu hemen hatırlatalım. Ona istediği güven ortamını huzurunuzla sağlamak elinizde.
Arz talepOnu her ihtiyacı olduğunda kucağınıza almaktan çekinmeyin. Her ağladığında kucaklamamanız gerektiğini söyleyenlere aldırış etmeyin. Acıktığında, susadığında, uykusu geldiğinde, ağrısı olduğunda, canı sıkıldığında… Kısacası size her ihtiyacı olduğunda ona sarılın.
Kalp atışınızı duysunNefesinizi, kalbinizin atışını hissetsin. Kendisini böylece güvende hisseder. Kendini anne karnında gibi hisseder. Size yakın olsun, nefesinizi hissetsin. Sevginizi doyasıya ona gösterin. Kalbinizin huzurlu tınısını hissetsin.
Sesinizi kullanınKucağınızdayken en huzurlu ses tonunuzla onunla konuşun. Ona şarkılar söyleyin, sizin sesinizle eğlenmesini, huzur bulmasını sağlayın. Şarkılar söyleyin. En tatlı ses tonunuzla konuşun onunla. Sizin sesinizdeki huzurunuz ona yansır, kendisini mutlu ve huzurlu hisseder.
Sizin için de iyiBebeğinize sarılmak sadece onun için değil, sizin için de iyidir. Bebeğinize sıkı sıkı sarılın, onun pozitif enerjisini hissedin, doğum sonrası depresyonu yaşamazsınız. Tüm o kaygılarınız, endişeleriniz onun o sıcacık nefesiyle uçar gider. Doğal terapi gibidir…