ANA SAYFAÇOCUKR harfine dikkat!

R harfine dikkat!

YAYIN TARİHİ

Bazı çocuklar belirli harfleri söyleyemezler ve çoğu zaman bu yeni yeni konuşan minikleri çok da sempatik hale getirebilir. Geçici bir süre ise sorun yok. Ancak bu harfleri söyleyememesinin gizli bir nedeni varsa, erken yaşta tedavi etmek gerekiyor. ‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için gizli neden olarak ‘Dil Bağı’ rahatsızlığından bahseden uzmanlara göre erken teşhis tedaviyi kolaylaştırıyor.

Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Dilan Altıntaş Ural, çocuklarda sık karşılaşılan konuşma bozukluklarının arkasında gizli bir nedenin yatabileceğine dikkat çekerek; “Özellikle “r, l, s, t, z” gibi harfleri söylemekte güçlük yaşayan çocuklarda dil bağı (ankiloglossi) ihtimalini göz ardı etmemek gerekiyor” diyor. Peki nedir bu ‘Dil Bağı?’, Dr. Öğr. Üyesi Dilan Altıntaş Ural cevaplıyor…

Doğuştan gelen bir durum…

Dil bağı, dili ağız tabanına bağlayan frenulum adı verilen dokunun normalden kısa veya kalın olmasıdır. Bu durum, dilin yukarıya veya dışa hareketini kısıtlar. Dil bağı doğuştan gelen bir durumdur. Emzirme güçlüğü, yetersiz kilo alımı, ağızdan sürekli tükürük akması ve konuşma sırasında bazı sesleri çıkaramama gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Dil bağı olan çocuklar özellikle 3 yaş sonrasında bazı sesleri çıkarırken zorlanabilir. ‘R’ harfini yuvarlayamama, ‘l’ ya da ‘s’ gibi sesleri net söyleyememe durumu sık görülür. Tanı genellikle fizik muayene ile konulur. Dilin damağa değdirilmesi veya dışarı çıkarılması gibi hareketler istenerek çocuğun dil fonksiyonları değerlendirilir.

Erken tanı önemli

Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Dr. Öğr. Üyesi Dilan Altıntaş Ural

Bebeklerde emme sorunu varsa ilk günlerde, konuşma öncesi dönemde ise en geç 6’ncı aya kadar müdahale edilmesi önerilir. Gerekli durumlarda frenotomi işlemiyle dil bağı kesilerek dil serbestleştirilir.

Dil bağı ameliyatı çoğu zaman çok kısa sürer ve anestezi gerektirmez. İşlem sonrası başarıyı artırmak için düzenli dil egzersizlerinin yapılması gerekir. Dil bağı sadece fiziksel değil, sosyal ve gelişimsel etkiler de yaratabilir. Zamanında fark edilip müdahale edilmezse, çocuğun özgüvenini bile etkileyebilir.

Dil bağı vakalarının toplumda sanılandan daha yaygın olduğunun altını çizen Ural, ebeveynleri çocuklarının konuşma gelişimini dikkatle izlemeleri konusunda uyarıyor.

spot_imgspot_imgspot_img

SON YAZILAR

Bir gece

Fransız çocuk kitapları yazarı ve illüstratörü Grégoire Solotareff’in  Bir Gece isimli öykü kitabı raflardaki...

Dışarıda hayat var!

Havalar ısındı ve miniklerinizle bol bol güzel havanın keyfini çıkarma zamanı. Bu zamanlarda ebeveynler...

23 Nisan Çocuk Tiyatrosu

Devlet Tiyatroları iş birliğiyle 23 ve 27 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Migros 23 Nisan...

Küçük eller, büyük gölgeler

Pera Müzesi, 23 Nisan’da minik sanatseverleri gölge tiyatrosunun büyülü dünyasına davet ediyor. Cengiz Özek’in...

KAÇIRMAYIN

DİĞER YAZILAR...

Acaba geç mi konuşacak?

Uzmanlar diyor ki 5 yaşındaki bir çocuk, gün içinde yaşadıklarını anlatabilmeli… Dil ve konuşma...

Dijital çağda çocuk olmak…

Ergenlik, ekranlar ve endişeler… Adolescence dizisi üzerinden dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkisine odaklandık. “Çocukların...

Neden mi ağlıyor?

Ah bir dili olsa da konuşsa! dediğinizi duyar gibiyiz… Onun da zamanı gelecek, derdini...