Latest Posts

Hamilelik… Hangisi normal, hangisi değil?

Bebeğiniz karnınızda mucizevi yolculuğuna devam ederken vücudunuza elbette ki etkileri olacak… Hangi belirtiler normal, hangileri değil öğrenmenizde fayda var… 

Hamilelik ve yaz

Hamilelik birçok kadın için mükemmel bir dönemdir. Ancak hamileliğin stres yaratan bazı taraflarını da unutmamak gerekir. Sabah bulantıları, halsizlik, mide yanmaları, kramplar bunlardan sadece birkaçı. Tüm bu belirtiler hamileliğin ilerleyen haftalarında yavaş yavaş kaybolurlar. Uzmanlar kadınların yüzde 99’unun bu tür hamilelik belirtilerinden en az birini ya da talihsizce hepsini yaşadığını söylüyor. Hamilelik belirtilerinin en önemli ve olumlu göstergesi, mideniz bulanıyor, demek ki her şey yolunda!

Belirtilerin neler olduğu, ne zaman doktorunuza danışmanız gerektiği ve ne zaman geçeceğiyle ilgili bilgileri içinizi ferah tutmanız için paylaşıyoruz…

Bedeniniz büyük değişimler yaşıyor, çünkü bebeğiniz içinizde güvenle büyüyor!

SABAH BULANTILARI

Normal Hamilelerin yüzde 75’i sabahları bulantı çeker. Özellikle ilk üç ayda yaşanan bu bulantılar tipik birer hamilelik belirtisidir. Sabah bulantısı gün içinde herhangi bir saatte kusmaya da neden olabilir. Uzmanlar bu bulantı ve kusmaların hamilelikte gayet normal bir durum olduğunu ve hamilelik hormonundan kaynaklandığını belirtiyor. Bazı anne adaylarında belirtilerin normalden daha yoğun görülmesinin nedeni, o kişilerde hamilelik hormonunun daha yoğun bulunmasındandır.

Dikkat edin Az ve sık yemek yiyin. Yemek yemek için karnınızın zil çalmasını beklemeyin. Çok acıkmadan bir şeyler yiyin ki kan şekeriniz birden düşmesin ve birden çok yiyince de aniden çok fazla şekeriniz yükselmesin. Kısacası kan şekerinizi dengede tutmak için az ve sık yemeniz önemli. Uykunuzdan aç uyanıyorsanız gece yatmadan önce, yatağınızın başucuna atıştırmalık hafif bir şeyler koyun. Zencefili de bulantılarınız için deneyebilirsiniz. Zencefili rahatça yiyemiyorsanız soda ya da suya ekleyerek kullanabilirsiniz. Akupunktur da çok bulantı dönemlerinizi engellemenize yardımcı olabilir.

Doktora gidin Kusma yüzünden yediğiniz yemekler midenizde durmuyorsa kansızlık ve su kaybına neden olur. Bu nedenle doktorunuza gidip durumunuzu anlatın. Doktorunuz da gerekli görürse size serum verebilir. Gerekli vitamin ve mineral taksivesini orada güvenli bir ortamda almış olursunuz böylelikle.

Pilates ve yoga yapmak pelvis kaslarınızın güçlenmesini ve ağrılarınızın hafiflemesini sağlar…

SIK TUVALETE ÇIKMA

Normal İlk aylarda ortaya çıkabilen bir belirtidir. Ve hamileliğin sonuna dek sürebilir. Vücudunuzda hamilelikten kaynaklanan fazladan bir su birikmesi yaşanır. Ayrıca hamileliğinizin ilerleyen aylarında bebeğiniz idrar kesenize fazla baskı yapabilir. Özellikle son üç aylık döneminizde bebeğiniz daha da büyüdükçe tuvalete daha çok çıkarsınız. Çünkü daha da büyümüştür ve ağırlığı iyice baskı yapar.

Dikkat edin Kafeinli içeceklerden uzak durun. Çünkü sizi tuvalete daha çok çıkarır. Ayrıca su içmeyi sakın kesmeyin ancak günün erken saatlerinde içmeyi tercih edin. Özellikle yatmadan evvel çok su içmeyin onun yerine belirttiğimiz gibi gün içinde çok su tüketin. Böylece geceleri tuvalete gitmek için uykunuzdan uyanmazsınız.

Doktora gidin İdrarınızı yaparken yanma ya da acı hissediyorsanız doktora gidin. İdrar yolu enfeksiyonu geçiriyor olabilirsiniz. Doktorunuz bu durumda ne yapılması gerektiğine karar verecek ve belki size uygun ilaç verecektir.

YORGUNLUK

Normal İlk zamanlarda mide bulantısı ve aşırı yorgunluk çok normal belirtilerdir. Bedeniniz büyük değişimler geçiriyor ve içinizde bir canlı büyüyor! Yorgunluk belirtisi genelde ikinci üç aylık dönemde yaşanır. Ancak üçüncü trimester’da bebeğiniz iyice büyüdüğünde onu taşımaktan yorgun düşebilir, geceleri uyumakta güçlük çekebilirsiniz. Artık doğuma kadar uyku güçlüğü yaşayabilirsiniz. Doğuma kadar yüz üstü uyumalara veda edin!

Dikkat edin Kendinize gün içinde ufak uyku zamanları yaratın. Karbonhidratı çok tüketmekten kaçının. Beyaz ekmek yerine esmer ekmek yiyebilirsiniz. Yüzmek, yürümek gibi hafif egzersizleri öneririz. Çünkü spor yapmak endorfin salgılar ve hareket ettiğiniz için yorulmaz aksine daha enerjik olursunuz.

Doktora gidin Eğer yorgunluk ikinci trimester’da da devam ediyorsa doktora görünmenizde yarar var. Nedeni kansızlık olabilir. Anemi kan testiyle saptanabilir. Eğer öyleyse doktorunuz sizin ve bebeğinizin yan etkilerinden etkilenmeyeceğiniz bir takım kan ve demir ilaçları verebilir.

KRAMP VE KANAMA

Normal İlk aylarda birçok anne adayı düşük abdominale sahiptir ve bu nedenle kramplar yaşayabilir. İlk aylardaysa bu kramplar, bebeğinizin uterusunuza yerleşmesinden kaynaklanır. Bu, regl döneminde çektiğiniz ağrıya benzer. İlerleyen aylarda bebeğinizin büyüyüp ağırlaşmasıyla ağrınız da artar ve yayılır. Kasıklarınızda daha çok hissetmeye başlarsınız.

İlk aylarda açık renkte kanamalar da görülebilir ve bunlar da oldukça normaldir. Hamilelerin yüzde 50’si kanama yaşar. Özellikle cinsel ilişkiden sonra kanama yaşayabilirler. Bu oldukça normal bir durumdur. Endişelenmenize gerek yok.

Dikkat edin Ilık – ama kesinlikle sıcak değil – duşlar ağrılarınızı hafifletecektir. Rahatlamak için ağrılarınız başladığında ılık bir duş alın, hafiflediğinizi göreceksiniz. Eğer kanamanız varsa çok az hareket edin ve mümkün olduğu kadar çok uzanın.

Doktora gidin İlk aylarda hiç kanamanız olmadıysa ve ikinci ya da üçüncü trimester’lık dönemde kanamanız çok yoğun, şiddetli ve çok geliyorsa doktora gitmenizde yarar var. İlk aylardaki şiddetli ağrı ve şiddetli kanamanın belirtisi muhtemelen düşük riski taşındığını gösteriyor. O nedenle çok ağrılı ve yoğun kanamalar yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza gidin. İlk 12 haftada çok yoğun kanamanız varsa, dış gebelik yaşıyor olabilirsiniz. Bebeğiniz uterusa tam olarak yerleşemediği anlamına da gelebilir. Paniklemeden doktorunuzu arayıp kontrole gidin. Onun size söyleyeceği tavsiyeleri uygulayın.

KARIN KAŞINTISI

Normal Hamilelerin yüzde 20’si yoğun kaşıntı yaşar. Bu kaşıntının olması çok normal, çünkü malum hamileyken deri gerilir. Hamilelik ayrıca teninizi çok hassaslaştırır. Parfümlü vücut kremlerinden uzak durmanızı öneririz. Organik vücut yağları sizi rahatlatacaktır.

Dikkat edin Pamuklu giysiler giyin ve sentetik, polar türü giysilerden uzak durun. Kuru cildinizi, organik doğal yağlar kullanarak nemlendirebilirsiniz. Doğal, parfüm içermeyen ürünler kullanmanızda yarar var. Yağlarla karnınıza hafifçe masaj yaparak rahatlayabilirsiniz.

Doktora gidin Çok kaşınan bir cildin hamilelikten dolayı gerginleşmesinin dışında başka önemli bir nedeni daha olabilir; safra. Hamilelerin yüzde 1’i safra ile ilgili sorun yaşar. Safra kanallarının tıkanması bu rahatsızlığa neden olabilir. Lokal kaşıntılar herhangi bir sorun teşkil etmez. Örneğin karındaki kaşıntı gerginlikten kaynaklanır. Ancak yoğun olarak ve tüm bedeninizde kaşıntılar oluyorsa doktora görünmenizde yarar var. Muhtemelen sizden kan tahlili isteyecek, eğer herhangi bir rahatsızlık çıkarsa endişelenmeyin. Doktorunuz nasılsa bir tedavi uygulayacaktır. Hamileliğin verdiği değişimle safranızda bu tür rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Çoğu zaman ilaca gerek kalmadan sorun çözülür. Zaten hamilelikten sonra bu sıkıntılar kendiliğinden geçer.

AĞRIYAN PELVİS

Normal Büyüyen uterusunuz pelvisinize baskı uygular. Bazı rahatsızlıklar meydana gelir. Büyüyen bebeğiniz pelvisinizin doğum sırasında rahatça genişleyip bebeğin kolayca dışarı çıkması için çabalar. Pelvisiniz genişleyecek ki doğum da kolay olacak, ancak bu biraz ağrıya neden olabilir.

Dikkat edin Tekrar belirtelim, ılık – tabii ki çok sıcak değil – bir duş almak ağrılarınızı dindirir. Özellikle kasıklarınızdaki ağrılara ılık duş birebir. Ağır kaldırmaktan ya da yoğun egzersizlerden kaçının. Pilates, yoga, pelvik egzersizler ağrılarınıza iyi gelecektir. Ne kadar çok egzersiz yaparsanız pelvik kaslarınız da o kadar esneyecektir.

Doktora gidin Eğer ağrılarınız çok şiddetli ve pelvis bölgenizden çok daha fazla yerde oluyorsa doktora gitmenizde yarar var. Unutmayın, ağrınız ne kadar şiddetli olursa olsun doktorunuza sormadan hiçbir şekilde ağrı kesici, kas gevşetici gibi ilaçlar almayın.

VÜCUDUNUZUN SU TUTMASI

Normal Şiş ayaklar ya da ayak bilekleri hamileliğin son döneminde epey sorun olabilir. Büyümekte olan bebeğiniz damarlara baskı uygular ve kan akışı yavaşlar. Böylece özellikle bacaklarda aşırı bir şişme meydana gelir.

Dikkat edin Sakın sıvı alımınızı eksiltmeyin. Ayaklarınızı arada sırada yukarı kaldırarak kan akışınızı düzenleyin. Rahat ayakkabılar giyin. Sıkı giysiler giymeniz iyi olacaktır. Bol giysiler yerine vücudu saran giysileri tercih edebilirsiniz. Ancak sizi çok sıkmamasına özen gösterin.

Doktora gidin Eğer vücudunuz birden şiştiyse hemen doktorunuzu arayın. Şişkinlikle birlikte başınız ağrıyor ve kusuyorsanız doktorunuza mutlaka belirtin. Bunun nedeni yüksek kan basıncı olabilir. Daha öncede belirttiğimiz gibi hamilelikte şişkinlikler normaldir. Ancak çok kısa sürede gözle görülür biçimde abartılı şişkinlikler yaşarsanız doktorunuzu görmenizde yarar var.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.