ANA SAYFAÇOCUKGece korkusu yaşıyorsa...

Gece korkusu yaşıyorsa…

YAYIN TARİHİ

“Odasında tek başına yatmaya korkuyor!”, “Her gece yanımıza geliyor!”, “Gece ışığını kapattırmıyor!”… Son yıllarda pek çok anne baba aynı dertten muzdarip. Uzmanlar tablet, telefon ve bilgisayar oyunlarının bu sorunları artırdığını belirtiyor. Gece korkusu yaşayan çocuklara 5 doğru yaklaşımı uzmanından öğrendik…

Arkadaş sohbetlerinde sık sık; çocuklarının gece odasına gitmeye çekindiğini, uykuya dalıncaya kadar mutlaka yanında kalmasını istediklerini, hemen her gece mutlaka yanlarına geldiğini ya da odasına dönmeye ikna edemediklerini belirten ebeveynler, arkadaşlarına, internete ya da uzmana başvurarak sorunlarına çare arıyorlar. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Uzman Psikolog Duygu Kodak yapılan araştırmalara göre çocukların tablet, akıllı telefon ve bilgisayar oyunlarındaki film fragmanları, tanıtımlar ve şiddet içeriklerinden olumsuz etkilendiğini, bu tür etkenlerin gece korkusuna yol açmada çok önemli bir rol oynadığını ortaya koyduğunu vurguluyor. Uzman Psikolog Duygu Kodak, gece korkusu yaşayan çocuklara 5 doğru yaklaşım modelini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Araştırmalar; korkutucu veya şiddet içerikli film fragmanları, tanıtımlar ve oyunların çocuklar için son derece olumsuz etkilere yol açtığını ortaya koyuyor.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Uzman Psikolog Duygu Kodak

‘Gece korkusu’ normal gelişimin bir parçası ama!

Gece korkularının birçoğu normal gelişimin bir parçası ve çocukların çevrelerindeki dünyada var olan tehlikelere ilişkin farkındalıkları sayesinde ortaya çıkıyor. Hatta öyle ki hayaletler, uzaylılar, hırsızlar, canavarlar gibi korkutucu sahneleri hayal etmesine neden olan şey; çocuğun gelişmekte olan bilişsel yeteneğidir. Ancak yapılan araştırmalar; ‘çocuğun normal gelişiminin dışında’ soruna işaret eden gece korkularının son yıllarda hızla yaygınlaştığını, bunda dijital medya kullanımının büyük etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalar; korkutucu veya şiddet içerikli film fragmanları, tanıtımlar ve oyunların çocuklar için son derece olumsuz etkilere yol açtığını ortaya koyuyor. Küçük çocuklar gerçek ile kurguyu ayırt edemedikleri için rahatsız edici görüntüleri izledikten sonra gece yoğun korku yaşamaya daha fazla yatkın hale geliyorlar.

Gece korkusu varsa nasıl yaklaşmalı?

Gece korkusu esnasında çocuğa nasıl yaklaşmalı?

1.Erişimini kısıtlayın!

Çocuğunuzun telefon, tablet ve bilgisayar aracılığıyla şiddet veya korkutucu olabilecek herhangi birşey içeren medyaya erişimini mutlaka kısıtlayın.

2.Yatmadan bir saat önce baktırmayın!

Araştırmalar; geceleri yatmadan önce dijital medya kullanmanın uyku kalitesini etkileyebileceğini gösteriyor. Bu nedenle yatmadan en az 1 saat önce telefon, tablet ve bilgisayar kullanımını bırakması için onu yaşına uygun açıklamalar yaparak ikna edin.

Çocuğunuzun korkularını anlayın. Çocuğunuzun yatmadan önce onu neyin korkuttuğunu söylemesine fırsat verin.

3.Korkularını dinleyin, küçümsemeyin!

Çocuğunuzun korkularını anlayın. Çocuğunuzun yatmadan önce onu neyin korkuttuğunu söylemesine fırsat verin. Ancak konuşmaya hazır değilse zorlamayın. Korkusunu önemsizleştirmeyin veya dalga geçmeyin. Bir yetişkine saçma gelen korku, çocuğa çok gerçek gelebilir, anlaşılmadığını hisseden çocuk daha fazla kaygı duyar.

4.Yatağına birlikte gidebilirsiniz!

Çok korkuyorsa ve odasında yalnız kalmaya tahammül edemeyeceğini düşünüyorsanız, yatmadan önce kendisini rahat ve güvende hissetmesine yardımcı olmak için alışana kadar ilk başlarda yatağına birlikte gidebilirsiniz. Uyuyana kadar yatağının yanında kalmanızın sakıncası yok. Gece boyunca yanında bulunduracağı oyuncak ve uykuya dalmasını engellemeyecek loş bir ışık bulundurmak, yatmadan önce kapıyı açık bırakmak da korkularını hafifletebilir.

Yatağında ve her şeyin yolunda olduğunu deneyimleyen çocuk odasının güvenli bir yer olduğunu da öğrenecektir.

5.Yatağının güvenli olduğunu telkin edin!

Çocuğunuz gece yataktan kalkıp odanıza gelirse tekrar yatağına götürün ve güvenliği konusunda rahatlatın. Uykuya dalana kadar yanında kalabilirsiniz. Çocuğunuzu yataktan kaldırmaya teşvik etmeyin, yataklarının güvenli ve rahat bir yer olduğunu öğrenmeleri önemlidir. Yatağında ve her şeyin yolunda olduğunu deneyimleyen çocuk odasının güvenli bir yer olduğunu da öğrenecektir.

spot_imgspot_imgspot_img

SON YAZILAR

Vizyonda bu hafta…

Paribu Cineverse, minik sinema tutkunları için bugün iki animasyon filmin vizyona girdiğini duyurdu. Akıllı...

Bu yazı diğer yarınız için!

Uzmanlara sorduk! Eşiniz bebek bakımı konusunda size nasıl yardımcı olabilir? Baba adayları bu yazı...

R harfine dikkat!

Bazı çocuklar belirli harfleri söyleyemezler ve çoğu zaman bu yeni yeni konuşan minikleri çok...

Potansiyelimizi keşfetmek üzerine…

Yazar Nazlı Deniz Güler'in sürekli başkalarının beklentileriyle, tanımlarıyla kırılganlaşan özgüvenimiz üzerine ve potansiyelimizi keşfetmek...

KAÇIRMAYIN

DİĞER YAZILAR...

R harfine dikkat!

Bazı çocuklar belirli harfleri söyleyemezler ve çoğu zaman bu yeni yeni konuşan minikleri çok...

Sihirli kelimeler…

Sadece birkaç kelime sizin ve tüm ailenizin hayatını daha kolay hale getirebilir. Nasıl mı?...

Kimse mükemmel değil!

Hiç şüphe yok ki her ebeveyn çocuklarının başarılı olmasını ister. Ancak bazen bu beklentiler...