Hemen karaları bağlamayın! Ve şunu unutmayın; bu özellikle ailesinden ilk kez ayrılan bir çocuk için son derece normal…
Çocuklar okula başlayınca rahatlayacağını düşünen anneler, geçen iki ay size durumun hiç de o kadar rahatlatıcı olmadığını gösterdi değil mi? Yaşayarak öğrenmek diyoruz biz buna… Özellikle, iki ay geçmesine rağmen hala okula uyum sağlayamayan bir miniğin annesi iseniz, çok da zorlandığınızı biliyoruz. Ama şunu unutmayın bu çok normal ve bu sorunu yaşayan bir tek sizin çocuğunuz değil. Konunun önemini biliyoruz ve bu yüzden bir uzmandan ‘okula uyum sürecini kolaylaştıran ipuçlarını’ istedik. Hala okula giderken ayakları geri geri giden bir miniğiniz varsa Uzman Klinik Psikolog Gizem Gürleyen’den aldığımız ipuçlarına bir göz atın…
*Her çocuğun gelişimi ve okula alışma hızının biricik olduğunu unutmayın. Bazı çocuklar kurallara uyum sağlamakta, davranışlarını kontrol etmekte güçlük yaşayabilir ya da yakınlarından ayrılmak da diğerlerine göre daha çok zorlanabilir.
*Okula başlayan çocukların hazır olması kadar ebeveyn olarak bu sürece sizin de hazır olmanız önemli. Anne babanın duygusal olarak hazır olmaması ve ayrılmakta zorlanması çocuk için de zorlayıcı olacaktır. Rahatlayın…
*Çocuk için bireyselleşmenin bir basamağı olan bu adım ebeveyn için de bir ayrılıktır. Güçlü duygular hissetmeniz normal. Kendinize de şefkat göstermeyi unutmayın.
*Çocuğunuzun tepkisi ne olursa olsun öfkelenmeyin. Öfkelenmeniz onu daha sıkıntılı bir duruma sokacaktır. En çok zorlandığı zamanın aynı zamanda size en çok ihtiyaç duyduğu zaman olduğunu unutmayın.
*Çocukların kendisini güvende hissetmesini sağlamak bu süreçte önemli bir adım. Çocuklar anne ve babadan gelen sinyalleri takip ederler. Sizin okul ve öğretmen hakkındaki görüşleriniz çocuğunuz için okulun nasıl bir yer, öğretmenin ise nasıl biri olduğu konusunda referans oluşturur, unutmayın.
*Net ve tutarlı olun.
*Ayrılmayı uzatmayın. Sizi üzgün ve endişeli görmek çocuğunuzu daha çok üzebilir veya suçlu hissettirebilir. Varsa her zamanki vedalaşma ritüellerinize bağlı kalın, yoksa çocuğunuzla birlikte bir ritüel oluşturun.
*Öğretmen ve okul yönetimi ile iş birliği içinde olun. Anne babasını güvendiği yetişkinlerin yanında bulunduğunu bilmek çocuk için rahatlatıcı olacaktır. Öğretmeni ile ilgili olası endişelerinizi çocuğunuzla paylaşmayın.
*Okula neden gittiğini açıklayın. Bazı çocuklar bu gidişi, bir çeşit evden uzaklaştırma ya da ceza olarak algılayabiliyor. Bu durumu netleştirmek ve okula duygusal yatırım yapmak adına neden okula gittiğini bilmesi önemlidir.
*Okul ile ilgili görüşlerini dinleyin. Olumlu ya da olumsuz olan düşüncelerini dışa vurması için teşvik edin. Böylelikle kaygısının azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
*Duygularını ifade etmesine yardımcı olun. O anlattıktan sonra duygularını ona yansıtmanız süreci kolaylaştırabilir. “Okula gittiğinde evini özlüyorsun”, “beni göremediğin için endişelendin” gibi cümleleri duymak anlaşıldığını ve duyulduğunu hissetmesine yardımcı olacaktır.
*Arkadaşları ile okul dışında da keyifli vakit geçirebilecekleri zamanlar planlayın.
*Çocuğunuz ağlarken ondan ayrılmayın. Her çocuk için ayrılığa alışma süresinin farklılık gösterebileceğini unutmayın. Çocuğunuz zorlayıcı duygular içerisinde iken anne, baba ya da bakım verenin yanında bulunmaması; aniden yaşanan bir ayrılık travmatik olabilir. Aşamalı biçimde ayrılmanız alışma sürecini daha sağlıklı kılacak ve kolaylaştıracaktır.
*Sosyal becerilerini ve problem çözme becerilerini geliştirmek arkadaş edinmesini kolaylaştıracak ve okula olan aidiyet duygusunu güçlendirecektir. Bu nedenle evde tanışma, ilişki kurma, yenilme ve dalga geçmesi gibi konularda ‘rol yapma’ çalışmaları yapın.
*Duygusal olarak zor bir dönem olan okula alışma sürecinde hala güçlük yaşıyorsanız yardım almaktan çekinmeyin.