Bebekler için gece uykusu kadar gündüz uykusu da büyük önem taşıyor ve birbirini doğrudan etkiliyor. 0-4 yaş uyku danışmanı Pınar Sibirsky, ‘gündüz uykusu iyi olmayan bebek gece de uyumaz’ diyor… Sibirsky’den uykuya dair önemli ipuçları…
Uyku bebeklerin sağlıklı gelişiminde büyük bir role sahip… Bu nedenle bebeklerde uyku düzeni oluşturmak da önemli bir gereklilik… Ancak çoğu ebeveyn uyku düzenini nasıl oluşturacağını bilmiyor. Yataş Uyku Kurulu Uzmanı, 0-4 Yaş Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky, bebeklerde gece uyku düzeni 6 hafta ile 3 ay arasında oturmaya başlarken, gündüz uyku düzeni ancak 6’ıncı ay civarında yerleştiğini belirtiyor. Bunun nedeninin bebek beyninin gece ve gündüz uykusunu farklı algılaması olduğunu söyleyen Sibirsky, “Bebeklerin uyku eğitiminde, tahmin edilenin aksine, gündüz uyku sorunlarını çözmek gece uyku sorunlarını çözmekten daha zor olabilir. Ancak doğru analiz, çaba ve sabırla neredeyse her türlü uyku sorununu çözmek mümkün” diyor.
Gündüz iyi uyumayan bebekler gece uykusunda da büyük problem yaşayabilir. Gündüz ihtiyacı olandan daha az uyutulan veya akşam geç saatlere kadar uyanık tutulan bebekler geceleri aşırı yorgunluk nedeniyle sık sık uyanacaktır.
0-4 Yaş Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky
Bebeği geç uyutursanız aşırı yorgunluktan uyanır
Bebeğin 24 saat içerisindeki tüm uykuları (gece ve gündüz) aslında bir bütünün parçasıdır. Gece uykusu gündüz uykularını, gündüz uykuları da gece uykusunu etkiler. Bu etkileşim içinde dengenin çok önemli olduğunu anlatan Sibirsky, gündüz yeterli uyuyan bebeğin gece de iyi uyuyacağını söylüyor. Sibirsky, gereğinden fazla veya gereğinden az uyunan gündüz uykularının ise bebeğin gece uykusunu olumsuz etkilediğinin ve uyanmalara neden olduğunun altını çiziyor.
Sibirsky, “Çok yorulan bebek gece daha iyi uyur’ veya ‘Gündüz az uyusun, böylece gece daha iyi uyur’ gibi düşüncelerle gündüz ihtiyacı olandan daha az uyutulan veya akşam geç saatlere kadar uyanık tutulan bebekler, geceleri aşırı yorgunluk nedeniyle sık sık uyanır. Gündüz uykularının nerede ve hangi koşullar altında uyunması gerektiği konusunda farklı yaklaşımlar vardır. Bazı uzmanlar bebeklerin gündüz sesli ve aydınlık bir ortamda, gece ise sessiz ve karanlık bir ortamda uyuması gerektiğini savunur. Bebeklerin ancak bu şekilde gündüz ve geceyi ayırt edeceğini düşünürler. Buna katılmıyorum. Bebeğiniz tabii ki öğlen uykularının bazılarını araba koltuğunda veya bebek arabasında geçirmek durumda kalacaktır. Ancak eğer evdeyseniz kaliteli bir gündüz uykusu için onu odasında, olabildiğince sakin ve loş bir ortamda uyutmanızı öneririm” diyor.
Bebek büyüdükçe gündüz uykusu kısalır
Sibirsky, bebeğin gündüz ve gece uyku düzeninin iyi olmasını için ona uygun günlük bir rutin oluşturmanın ve bu rutine olabildiğince sadık kalmanın önemine dikkat çekiyor. “Özellikle 30-45 dakikalık kısa gündüz uykuları çoğu zaman bebeklerin günlük rutininde yapılacak düzenlemelerle çözülebilir” diyen Sibirsky, bebeklerin yaşı büyüdükçe, gün içerisinde uyanık kalabildiği saatlerin arttığını ve aynı anda da gündüz uyku adeti ve süresinin azaldığını hatırlatıyor.
Sibirsy, şöyle devam ediyor: “Örneğin; 3 aylık bir bebek gündüz 4 kez uyurken, 18 aylık bir bebek yalnızca 1 kez gündüz uykusu yaparak akşama kadar uyanık kalabilir. Uyanıklık süresini bebeğinizin yaşına göre ayarlar ve uyku rutinleriyle onu uykuya hazırlamaya başlarsanız, gündüz daha kolay uykuya dalmasını ve daha uzun süre uyumasını sağlayabilirsiniz. Tüm bu çabalara rağmen bazen tüm bebekler gündüz yetersiz uyuyabilirler. Böyle günlerde bebeğinizin akşam yatış saatini öne çekerek gündüzün açığını kapatabilirsiniz. Bu açık kapatılmadığı takdirde 24 saat içerisinde bebeğinizin uyku açığı oluşur. Bu sorun kendini gece uyanmalarının artması veya sabah erken uyanma sorunu olarak gösterebilir.”
Yumuşak yataklar risk yaratabilir
Bebeklerde sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak için yatak seçiminin önemine de değinen Sibirsky; “0-2 yaş arasındaki bebek ve çocukların günlerinin yaklaşık 12-16 saatini yataklarında uyuyarak geçirdiğini düşünürsek, doğru yatak seçiminin aslında ne kadar da önemli olduğunu daha net görebiliriz. Bebekler için yatak seçerken malzeme olarak sağlığa olumsuz etkide bulunabilecek, kimyasal maddelerin kullanılıp kullanılmadığına dikkat etmeli, doğal materyallerden üretilmiş sert veya orta sertlikte bir yatak tercih etmeliyiz. Yumuşak yataklar bebeğin başının gömülmesine neden olarak risk yaratabilir. Yine sağlık riski oluşturabileceğinden, bebek yatağında bu yaş grubunda yastık kullanılmamalıdır.” diyor…