ANA SAYFAÇOCUKBaba olmak...

Baba olmak…

YAYIN TARİHİ

‘Baba’ kavramının çocuk üzerinde tartışılmaz bir etkisi var ve bu, anne ile babanın eşit rol aldığı günümüzde daha da öne çıkıyor. Çoğu zaman babanın davranışları çocuğun geleceğini belirliyor…

Çocuk yetiştirme konusunda ebeveynlerin günümüzde daha bilinçli olması, anneler gibi çocuk bakımında aktif rol alan babaların giderek çoğalması ‘baba’ kavramına bakış açımızı da değiştirdi. Eskilerin kural koyucu, korkulan baba modeli daha yumuşak yaklaşımları ile ön plana çıkan baba modeline yerini bıraktı… Bir çocuğun her dönemde olduğu yetişkinlik dönemindeki davranışlarını da etkileyen baba-çocuk ilişkisinin altın kurallarını tam da gününde, babalar gününü kutladığımız bu günde hatırlayalım…

İyi bir baba modeli, çocuğunu hayata daha güçlü hazırlar! 


Anlayışla yaklaşan babalar…

Geleneksel ailelerde baba dendiğinde akla çalışıp para kazanan ve evin ihtiyaçlarını karşılayan, otoriter, akşam işten eve geldiğinde rahatsız edilmemesi gereken bir model gelebilir. Ancak günümüzde, özellikle annenin de çalıştığı ailelerde artık ‘baba’ rolü ciddi bir değişime uğradı. Eski sert ve sinirli babalar yerini anlayışlı, çocuğuyla ilgilenen, sorunları çözmede etkili, tatlı-sert bir ‘erkek’ modeline bıraktı.

Bebeklerin ilk yaşlarında anneye olan ilgi ve bağlılığı ikinci yaştan itibaren babaya yönelir. Baba-çocuk ilişkisinde doğru iletişim; birlikte verimli vakit geçirmektir. Hiç kimse “iyi bir baba” olarak doğmaz, baba olmak, sevgi, tecrübe, sabır ve bilgi edinmeyle gerçekleşir.

Çocukluk döneminde babaya duyulan güven, çocuğun yetişkinlik döneminde ciddi bir rol oynar.

Çocuk için çok değerli bir model

Baba; çocuğun çevresindeki en önemli modeldir. Erkek ve kız çocuklarına göre farklılık gösterebilen baba-çocuk ilişkisinde en önemli nokta çocukluk döneminde babaya duyulan güvenin, çocuğun yetişkinlik döneminde ciddi bir rol oynamasıdır. Bunun bilincinde olan ebeveynlerin her hareketi çocuğun geleceğine bir yatırım. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki erkek çocuğa sahip babalar çocuğuyla daha ilgili. Erkek çocuğun babayla ortak ilgi alanları daha çok. Kız çocukları için de baba eşsiz bir güven kaynağı.

İyi bir baba modeli, hem çocuğun gelişimini hızlandırır hem de babanın özgüvenini artırır. Sağlıklı baba-çocuk ilişkisi olan ailelerde babasından sevgi ve ilgi gören çocuk hem sosyal hayatında hem de okul hayatında başarılı olur…

Sağlıklı baba-çocuk ilişkisi olan ailelerde babasından sevgi ve ilgi gören çocuk hem sosyal hayatında hem de okul hayatında başarılı olur…

Cinsel kimliğini babadan modelliyor

Bir çocuğun tanıdığı ilk “erkek” modeli babadır.  Özellikle erkek çocukların cinsel kimliğini babadan modellediğini, kız çocukların da karşı cinsi tanıması ve güvenmesi anlamında babadan etkilendiğini unutmamak gerekiyor.

Baba-çocuk ilişkisinde çocuğun zihninde oluşacak “iyi baba” kavramına annenin desteği kaçınılmaz, anne-baba arasındaki ilişki çocuğu büyük ölçüde etkiler. Annenin, çocuğa “baba” kavramını doğru bir şekilde tanımlaması, davranışlarında da çelişkiye düşmemesi çocuğun ruhsal sağlığı için önemlidir.

Babalar çocuğunuza yaklaşırken…

* Çocuğunuza sevgi, ilgi göstermeli ve zaman ayırmalısınız.

* Bebeğinizin sağlığı, beslenmesi, temizliği gibi ihtiyaçlarını karşılamanız önemli. Bu davranışlar, gelecekteki sağlıklı ilişkinin önemli bir parçası.

* Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin, başkalarıyla kıyaslamayın.

* Çocuğunuzun çabasını, olumlu davranışlarını destekleyin, başarısızlıkları karşısında sabırlı, sakin ve yapıcı olun.

* Tüm davranışlarınızda çocuğunuza bir model olduğunuzu unutmayın…

Evinize yeni gelen bir miniğiniz varsa tek zorlanan anne olarak siz değilsiniz. İlgilenmiyor gibi görünse de baba da adapte olmaya, işin içine bir yerden girmeye çalışıyor. En büyük yardımcısı da tabii ki sizsiniz…

Anneler yeni babalara yardım edin!

Evinize yeni gelen bir miniğiniz varsa zorlanan sadece anne olarak siz değilsiniz, babalar için de yeni ve zorlu bir dönem! Bu yeni döneme adapte olmak sizin için bile zorken ilk kez ‘baba’ olan birinin psikolojisinin çok da normal olmasını bekleyemezsiniz. Size yardımcı olmuyor, sadece kendisiyle ilgileniyor gibi görünebilir, hatta evinizin yeni konuğu miniğinize ‘yan masadan gönderdiler’ moduyla uzak kalabilir. İnanın bu onun bilinçli davranışları değil. Adapte olmaya, işin içine bir yerden girmeye çabalıyor. Ama bu konuda onun en büyük yardımcısı tabii ki sizsiniz.

KUCAĞINA ALSIN Onu sık sık kucağına alabilir. İlk günlerde oldukça sık karşılaşılan gaz sorununa karşı bırakın miniğinizi babasının güvenli kollarına, sakinleşsin. Bu sıcaklık ikisinde de iyi gelecek.

ONU BESLEYEBİLİR Arada sırada sütünüzü sağıp koyun biberona, verin babasının kucağına miniğini beslesin. Bu bir babaya kendisini özel hissettirecektir.

ALTINI DEĞİŞTİREBİLİR Kuralları ona anlatın. Bezini, ıslak mendilini verin ve geçin karşısına. Babasına gülücükler verirken nasıl da sakince altını değiştirmesine izin verdiği sizi hayrete düşürecek. İşte mutluluk…

 

spot_img

SON YAZILAR

Anlamlı iş birliği

Sherwood Resorts and Hotel,1863 yılından bu yana “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla çalışmalarını sürdüren Darüşşafaka...

Ara tatil kampanyası

Penti, ara tatili 1 alana 1 hediye kampanyası ile başlattı. Marka, 17 Ocak'tan itibaren...

Sömestirde dijital disiplin…

Sömestir tatili, çocukların dinlenmesi, eğlenmesi ve gelişimlerini destekleyecek aktivitelerle zaman geçirmesi için önemli bir...

Tatil başlasın!..

Çocuklar tatil heyecanı ile karne heyecanını birlikte yaşıyor. Bazen de karnenin nasıl olacağına dair...

KAÇIRMAYIN

DİĞER YAZILAR...

Sömestirde dijital disiplin…

Sömestir tatili, çocukların dinlenmesi, eğlenmesi ve gelişimlerini destekleyecek aktivitelerle zaman geçirmesi için önemli bir...

Tatil başlasın!..

Çocuklar tatil heyecanı ile karne heyecanını birlikte yaşıyor. Bazen de karnenin nasıl olacağına dair...

Teknoloji bağımlısı çocuklar!

Teknoloji bağımlılığı ne yazık ki çocuklarda son yıllarda giderek artış gösteriyor. Teknoloji bağımlılığının 3-6...