ANA SAYFAAJANDAArkadaşımla bir gün

Arkadaşımla bir gün

YAYIN TARİHİ

Otizmli çocukların arkadaşlarının otizmi anlamasına yardımcı olmak amacı ile eğitimci yazar Gökhan Dumanlı tarafından kaleme alınan ve Tohum Otizm Vakfı iş birliğinde yayımlanan ‘’Arkadaşımla Bir Gün’’ kitabı, otizmli Efe ve arkadaşı Burak’ın hikayesi ile tüm çocukların otizm ile ilgili fikir sahibi olmasını amaçlıyor.

Tohum Otizm Vakfı iş birliğinde eğitimci yazar Gökhan Dumanlı’nın kaleme aldığı “Arkadaşımla Bir Gün” hikaye ve etkinlik kitabı otizmli çocukların arkadaşlarının otizmi anlamasına yardımcı olmak amacıyla ortaya çıkmış. Sadece çocukların değil öğretmenlerin de sınıflarında öğrencilerinin otizmi daha kolay anlaması için faydalanabilecekleri kitabın içeriğinde uygulamalı etkinlikler de bulunuyor.

Otizmli Efe ve arkadaşı Burak’ın samimi dostluğunu ele alan kitap, her adımda otizmli bir çocuğun nelerden hoşlandığını, nelere ilgi duyduğunu ve nelerden rahatsız olabileceğini yalın bir anlatım ile aktarmış. Kitapta,  okuyanların doğayı ve doğanın güzelliklerini keşfederken kendilerindeki benzerlikleri, farklılıkları da fark edebileceği ve tıpkı doğadaki renkler gibi herkesin bu hayatta farklı birer renk olduğu anlatılıyor.

‘’Arkadaşımla Bir Gün’’ kitabının otizmlilerin fark edilmesi ve toplumsal kabulü için iyi bir araç olduğunu ifade eden Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Özgül Gürel;

‘’Sevgili Gökhan Dumanlı’nın kaleme aldığı bu dostluk dolu hikâyeye Tohum Otizm Vakfı olarak dokunmuş olmak bizler için mutluluk verici. Özellikle okul çağındaki çocukların, kaynaştırma öğrencisi otizmli arkadaşlarını daha yakından tanımaları, öğretmenlerin ve ailelerin otizmli bir çocukla nasıl iletişim kurması gerektiği ile ilgili işlevsel bir kaynak nitelediğinde. Otizmlileri daha yakından anlatan ve onların dünyasına ışık tutan bu tür yayımların önümüzdeki dönemde sayısının artmasını ve daha fazla kişiye ulaşarak farkındalık yaratmasını ümit ediyoruz.’’ açıklamasını yaptı.

Otizmin Tek Çaresi Yoğun Eğitim

Günümüzde bilinen tek çaresi; erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim olan otizm, erken tanı ve doğru bir eğitim yaklaşımı ile kontrol altına alınabiliyor. Yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık     %50’sinde otizmin belirtileri ile ilgili büyük ilerleme kaydediliyor. Öyle ki bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabiliyor.

Otizmde erken dönemde (12 ay civarı) tanı koyabilmek ve çocukların haftada en az 30 saati bulan yoğun bir eğitim almalarını sağlamak hayati önem taşıyor. Özellikle tanı aldıktan sonra 5 yaşa kadar sunulan bu yoğun eğitim çok daha önemli bir hal alıyor.

Bunları biliyor musunuz?

  • Otizmin tek çaresi ERKEN TANI ile YOĞUN, SÜREKLİ EĞİTİM.
  • Günümüzde her 44 ÇOCUKTAN 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor ve otizmin görülme sıklığı çok büyük bir hızla artış gösteriyor.
  • Dünyada her 20 DAKİKADA, 1 çocuk otizm tanısı alıyor.
  • Otizm erkek çocuklarda, kızlardan 4 KAT FAZLA oranda görülüyor.
  • Ülkemizde 0-19 yaş grubundaki 574.963 otizmli çocuk ve gençten sadece 41.854’ü EĞİTİME ERİŞEBİLİYOR.
spot_img

SON YAZILAR

Canım annem

Gratis, çocukların sanata olan ilgisini desteklemek amacıyla geleneksel hale getirdiği Çocuklar Arası Resim Yarışmasının...

Kardeş payı 5 yaşında

Bebelac Çocuk Devam Sütleri’nin, İhtiyaç Haritası iş birliğinde başlattığı "Bebelac Kardeş Payı" projesi 5....

Trafikte daha çok kadın

Hyundai Motor Türkiye, kadın sürücüleri trafiğe çıkmaya cesaretlendirmek için “Trafikte Daha Çok Kadın” projesini...

Oyun zamanı

IKEA'nın sınırlı sayıdaki yeni koleksiyonu BRÄNNBOLL, geleneksel oyun alanlarından uzaklaşarak estetiği ve oyun keyfini...

KAÇIRMAYIN

DİĞER YAZILAR...

Canım annem

Gratis, çocukların sanata olan ilgisini desteklemek amacıyla geleneksel hale getirdiği Çocuklar Arası Resim Yarışmasının...

Tombik Roka

M. Banu Aksoy'un mizahi kalemi ve Öykü Akarca'nın eşsiz çizimlerinin birleştiği sıcacık bir hikâye: Tombik...

Keşfet, düşün, eğlen!..

Eğitim alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Selçuk Şirin ve Derya Şirin’in birlikte kaleme aldığı,...