ANA SAYFAÇOCUKSAĞLIKÇocuklarda migren olur mu?

Çocuklarda migren olur mu?

YAYIN TARİHİ

Uzmanlar çocuklarda da baş ağrısı olabildiğine dikkat çekiyor. Gerilim tipi baş ağrısının 7 yaşında başladığını, az uyku ve fazla ekranın migrene neden olduğunu da belirtiyorlar.

Baş ağrılarının çocukluk yaş grubunda yaşam boyu görülme sıklığının 25-93 arasında değişmekte olduğunu ifade eden uzmanlar, ergenlik döneminde kızların daha çok baş ağrısı çektiğini söylüyor. Çocuklarda en sık görülen akut tekrarlayıcı baş ağrısının migren olduğunu dile getiren Çocuk Nöroloğu Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu; “Migren görülme sıklığı 7 yaşa kadar yüzde 2,5 iken, 10 yaşından sonra yüzde 5’lere çıkıyor” diyor.

5-15 yaş arası her 9 çocuktan birinde migrenin nedenlerinin daha az uyku, daha fazla TV veya bilgisayar ve okul problemleri olduğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi NP İstanbul Hastanesi Çocuk Nöroloğu Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, çocuklarda baş ağrısı konusunda önemli bilgileri bizlerle paylaştı.

Ergenlikte kızların başı daha çok ağrıyor

Baş ağrıları çocukluk yaş grubunda en sık hastaneye başvuru yapılan nörolojik bozukluk. Baş ağrılarının çocukluk çağında yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 25-93’dür. 7 yaşına kadar kız ve erkek oranı eşit. Ergenlikte ise bu oran kız çocuklarında artıyor.

Çocuklarda baş ağrısı semptomları yetişkinlerden farklı. Yüzde 6-15’i ciddi bir nörolojik duruma bağlı olabiliyor.

Birincil baş ağrıları migren ve gerilim tipi

Baş ağrılarını 2 sınıfa ayırabiliriz. Birincil yani primer baş ağrılarının; migren, gerilim tipi baş ağrısı, trigeminal otonomik sefaljiler ve diğer primer baş ağrısı bozuklukları olduğunu söyleyebiliriz. İkincil yani sekonder baş ağrılarının ise; sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonları, diş çürükleri, santral sinir sistemi infeksiyonları (menejit, beyin dokusu iltihabı), hidrosefali, tümörler, yalancı beyin tümörleri, beyin kanamaları, travma sonrası görüldüğünü söyleyebiliriz. Ayrıca hipertansiyonun çocuklardaki baş ağrısının önemli bir nedeni olduğunu da belirtmek gerekir.

Çocuklarda da migren görülür mü?

Çocuklarda en sık görülen primer (birincil) akut tekrarlayıcı baş ağrısı migren. Migren görülme sıklığı 7 yaşa kadar yüzde 2,5 iken, 10 yaştan sonra yüzde 5’lere çıkıyor.

Erişkinlerin aksine çocuklarda migrene bağlı baş ağrısı iki taraflı olabiliyor. 5-15 yaş arası her 9 çocuktan birinde görülen migrenin nedenleri; daha az uyku, daha fazla TV veya bilgisayar, toplumda daha fazla güvensizlik duygusu, daha fazla şiddet ve okul problemleri olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklarda migren baş ağrısı ortalama 2-72 saat arasında sürüyor. Bu baş ağrısı aktivite ile kötüleşebiliyor ya da aktiviteden kaçınmaya neden oluyor, ağrıya bulantı ve kusma eşlik edebiliyor.

Çocuklarda Vertigo (Baş Dönmesi) migren atağı olabilir mi?

Çocuklarda baş dönmesi migren atağı olabilir. Herhangi bir uyaran olmaksızın kendiliğinden başlayan, bilinç kaybı yapmayan dakikalar ve saatler içinde kendiliğinden düzelen şiddetli baş dönmesi ataklarıdır. Bu duruma, bir veya her iki gözde istemsiz titreme hareketi, kol ve bacaklardaki kas kontrolünü kaybetmeye neden olan koordinasyon eksikliği (ataksi), kusma ve solgunluk durumu da eşlik eder. Ayrıca baş dönmesinin beyin tümörünün bir bulgusu olabileceğini de belirtmek gerekir.

Migralepsi nedir?

Çocuklarda görülen migralepsininmigren aurasının bir saat içinde epileptik nöbete dönüştüğü klinik olay. Baş ağrısı nöbetin tek belirtisidir. Ağrının spesifik bir klinik özelliği yoktur. Ağrı genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika sürer. Nadiren saatlerce sürebilen ağrılar olabilir. Migren veya gerilim tipi baş ağrısını taklit eden bir durum söz konusudur.

Gerilim tipi baş ağrısı kaç yaşında başlıyor?

Çocukluk yaş grubunda gerilim tipi baş ağrısının görülme sıklığı yüzde 5-72 gibi geniş bir aralığa sahip. Başlangıç yaşı ortalaması 7 yaştır. 30 dakika ile 7 gün arasında sürüyor. Bu tip baş ağrısında zonklama, bulantı, kusma, fotofobi, fonofobi ve aura yoktur. Gerilim tipi baş ağrısı psikososyal faktörler ve anksiyeteyle tetikleniyor.

Düzenli ve yeterli uyku ve dengeli beslenme baş ağrılarını önlüyor

Baş ağrısında akut atak tedavisi; sessiz bir odada dinlenme veya uyuma, mümkün olan en erken dönemde ve uygun dozda ilaç tedavisidir. Düzenli ve yeterli uyku, düzenli ve yeterli yemek ve sıvı alımı, düzenli egzersiz, gevşeme ve stresin azaltılmasının da tedavide uzun süreli olumlu etkileri olduğunu bilmek gerekir.

spot_img

SON YAZILAR

Pınar Deniz ve L’Oreal Paris Elseve bir arada…

Son dönemlerdeki başarısıyla adından sıkça söz ettiren Pınar Deniz, L'Oréal Paris Elseve'in Hydra ...

Ayrılık kaygısı yaşayabilir!

Okullar açıldı. Bugünü ayrılık kaygısı içinde zor geçirecek birçok çocuk var. Ayrılık kaygısı özellikle...

Moana’dan yeni macera

Moana ve Maui, yepyeni bir serüven için beyazperdeye geri geliyor. Türkçe dublajlı yeni fragmanı...

Sepette iyilik var

Trendyol, yeni eğitim-öğretim yılının başlangıcında, çocukların ve gençlerin geleceğine destek olmak isteyen herkesi 'Sepette...

KAÇIRMAYIN

DİĞER YAZILAR...

Okullar başlarken…

Yaz tatilinde son günler. Yeni eğitim ve öğretim yılına sayılı günler varken heyecan başladı....

Bebek çamaşırlarının hijyeninde DOĞRU BİLİNEN 6 YANLIŞ!

Bebek çamaşırlarının hijyeninde doğru adımları atmak, bebeklerin hassas cildini korumadaki en büyük etkenlerden biridir....

Güneş koruyucu kullanırken…

     Güneş koruyucu kullanırken, hem kendiniz hem miniğiniz için, dikkat etmeniz gerekenler var! Ağustos...