İçeride neler oluyor? Miniğinizin karnınızı tekmelediğini hissedebilirsiniz. Acaba gerçekte bu ne anlama geliyor?
Malum, hamilelik çok kapsamlı bir dönem. Bir yandan yaklaşan doğumunuzun nasıl gerçekleşeceğini düşünürken diğer yandan bebeğinizin kıyafetlerini, odasını hazırlamanız gerekiyor. Vücudunuzdaki genişlemenin yanı sıra içinde de yaşanan yenilikler cabası.
Sabırsızlıkla dünyaya geleceği günü beklerken, içeride neler olduğuna ve onu dış dünyaya hazırlamanız için neler yapabileceğinize bir göz atalım…
Bebeğinizin rahminizin içinde yaşadığını bilmek çok ilginç. Doğuma kadar sizin uterusunuz onun yaşam alanı!
Duyuları keşfediyor
Aslında karnınızda sese alışkın. İlk 24-28 hafta sonra dış dünyadaki seslere tepki verecek. Aniden yükselen sesler ve müzik ilgisini çeker. Pes sesleri, tiz seslerden daha önce duyar. Örneğin babasının sesini daha çok duyacaktır. Sizin sesinizi de tanır. Babası, sizin karnınıza konuşmaya başlasın, doğduğunda onun sesini de ayırt edecektir.
Bebekler ayrıca ani ısı değişimini de fark ederler. Örneğin siz buz gibi soğuk bir su içerseniz onu hisseder.
28’inci haftadan sonra bebeğinizin gözleri açılır, gece ve gündüzü ayırt edebilir. Karnınızdayken sürekli aynı karanlıkta yaşadığı için bunu bilemez. Gözlerinin hemen açılmamasının önemli bir nedeni de bu. Karanlıktan birden aydınlığa geçmemek, ışık değişimine hazırlanabilmesi için.
Sesler, ısı ve ışık bu döneminde çok önemli.
Beslenmeyi öğreniyor
Bebekler doğar doğmaz, bazen de 14-16’ıncı haftalarda parmaklarını emer, bu onları beslenmeye alıştırır. Hatta ultrason sonuçlarına göre bebekler henüz anne karnındayken dahi parmaklarını emer. Öyle ki devamlı olarak sağ ya da sol ellerini emmelerinden sağlak ya da solak oldukları anlaşılabilir.
Egzersiz başlasın!
Yaklaşık 20’inci haftada sizin ufaklık karnınızda takla atmaya başlar bile! Biliyoruz içinizde olimpik bir havuz yok, ama sizinki sadece kendi oyun alanının keyfini sürüyor. Ne kadar rahatça takla atacağı sizin uterusunuzun çapına bağlı. Ancak 30-32’inci haftalardan itibaren takla atamayacak, yeri daralıyor!
Damak tadı gelişiyor
24’üncü haftadan itibaren bebeğiniz amniyotik sıvının tadını ve kokusunu duyabilir. Bu sıvının tadıysa sizin yediğiniz içtiklerinizle oluşur. Araştırmalara göre, hamileliğinizde bol sarımsaklı yiyecekler yerseniz, bebeğiniz de doğduğunda bol sarımsaklı yiyecekleri seviyor. Anlayacağınız damak tadı sizin yiyip içtikleriniz doğrultusunda gelişiyor. O nedenle ne kadar çeşitli yemekler tüketirseniz onun damak tadı da bu çeşitliliği benimser.
İçeride parti var!
Hareket etmeye başladığı andan itibaren içeride kendisini eğlendirecek bir şeyler bulur. Parmağı, göbek kordonuyla bolca oynar. Müzik de dinler! Ritimli bir şarkı dinlediğinizde içinizde daha çok hareket ettiğini fark edeceksiniz.
Rüya görür
Araştırmalar, bebeklerin anne karnında uyurken çekilmiş ultrason görüntülerinde gözlerini, sanki rüya görüyormuş gibi oynattığı ortaya koyuyor. Tabii bu rüyalar, muhtemelen dış dünyaya bir ön hazırlık niteliğini taşıyor.
Kendiniz ve bebeğiniz için…
*IQ ARTIRICI GIDALAR Hamileliğin ilk haftalarında ve 28-40’ıncı haftalar arasında beyin gelişimi gerçekleşir. Omega 3 yönünden kuvvetli besinler, özellikle balık yemeniz mükemmel beyin gelişimi sağlar.
*RAHATLAYIN Tabii ki tüm caddeleri saatlerce yürümeniz mümkün değil. Ancak sakin ve kafa boşaltarak yürümek, sizi ve bebeğinizi stresten uzaklaştırır. Müzik dinleyip kendinizi teskin ederek stresten uzak durmaya çalışın. Çünkü fazla stres, bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz etkiler.
*HAREKET EDİN Egzersiz yapmak bedeninizde ‘mutluluk hormonu’ salgılanmasına neden olur, tabii içinizdeki bebeğinizin de. Bol bol egzersiz yapın. Hiçbir şey yapamıyorsanız bol bol yürüyün.